Voor- en nadelen van zonnepanelen op je caravan: Waar moet je op letten?
Reizen met een caravan geeft je de vrijheid om de wereld te verkennen op jouw manier en in jouw tempo. Sinds we in 2022 onze caravan hebben aangeschaft, zijn we volop fulltime aan het genieten van deze levensstijl. Een van eerste beslissingen die we hebben genomen, was het installeren van zonnepanelen op de caravan. In deze blog delen we onze ervaringen met zonnepanelen, inclusief de voordelen en nadelen, en wat voor soort panelen we hebben gekozen.
Voordelen op een rijtje…
1. Onafhankelijkheid en vrijheid
Een van de grootste voordelen van zonnepanelen is de vrijheid die ze je geven. Met zonnepanelen kun je op afgelegen plekken staan zonder afhankelijk te zijn van de stroomvoorziening op een camping. Dit betekent dat je kunt genieten van prachtige, rustige locaties in de natuur zonder je zorgen te maken over je stroomvoorziening.
2. Lagere kosten
Op campings zie je steeds vaker dat je per kWh moet betalen voor stroom. Zonnepanelen op je caravan kunnen je dan geld besparen. Door de energie van de zon te gebruiken, kun je je stroomgebruik beperken en daarmee de kosten drukken. Dit is vooral handig als je een langere periode onderweg bent.
3. Duurzamer
Zonnepanelen zijn een milieuvriendelijke manier om energie op te wekken. Door gebruik te maken van hernieuwbare zonne-energie, verminder je je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en draag je bij aan een duurzamere wereld.
… En de nadelen van zonnepanelen
1. Stevige investering
Het installeren van zonnepanelen op je caravan is een flinke investering. Naast de kosten van de panelen zelf, moet je ook rekening houden met de aanschaf van een zwaardere accu om de opgewekte stroom op te kunnen slaan. Deze extra kosten kunnen best hoog zijn.
2. Meer kilo‘s
Zonnepanelen en de bijbehorende apparatuur voegen extra gewicht toe aan je caravan. Dit kan van invloed zijn op het rijgedrag, de maximale belasting qua gewicht en het brandstofverbruik van je voertuig. Het is belangrijk om dit in overweging te nemen bij aanschaffen van zonnepanelen.
3. Niet altijd nodig op campings
Als je voornamelijk op campings verblijft die voorzien zijn van stroom, zijn zonnepanelen minder noodzakelijk. De investering in zonnepanelen kan in dat geval minder rendabel zijn, aangezien je vaak gewoon gebruik kunt maken van de stroomvoorzieningen op de camping.
Uit eigen ervaring
Voor onze Tabbert Rossini 490 TD hebben we gekozen voor twee (PowerXtreme) zonnepanelen van elk 115 Wp. Deze panelen zijn gekoppeld aan een (PurePower) 1000W omvormer en een (PowerXtreme) 75 Ah lithium accu. We hebben deze installatie laten plaatsen door onze caravandealer BCA-28 in Wezep. Deze combinatie biedt net voldoende stroom voor onze dagelijkse behoeften. We kunnen 1 à 2 dagen zonder stroomvoorziening als we zuinig zijn met het verbruik (geen airco aan, geen waterkoker gebruiken) en de koelkast overgeschakeld is naar het gas.
Hoewel we ze niet elke dag nodig hebben omdat we meestal op campings met stroom staan, hebben die zonnepanelen ons al meerdere keren uit de brand geholpen. Een voorbeeld? Op een aantal zonnige dagen op een camping waar we per kWh moesten betalen voor stroom, hebben onze zonnepanelen ons flink wat kosten bespaard. En wat te denken van die keer dat we pech kregen met de auto en onverwacht langs de snelweg moesten overnachten, zonder toegang tot stroomvoorzieningen?
Conclusie
Zonnepanelen op je caravan kunnen een waardevolle investering zijn, vooral als je graag vrij en onafhankelijk reist. Ze bieden je de vrijheid om afgelegen plekken te verkennen zonder afhankelijk te zijn van stroomvoorzieningen. Ook kunnen ze je op de lange termijn geld besparen. De hoge initiële kosten en het extra gewicht zijn echter ook belangrijke factoren om rekening mee te houden. Gebruik je de caravan slechts een paar weken per jaar voor vakanties op campings waar altijd stroomvoorzieningen zijn, dan wegen de voordelen vaak niet op tegen de kosten van de aanschaf.
Wij hebben gekozen voor zonnepanelen zodat we stroom hebben in noodgevallen en als we vrij willen staan. Als je echter een langere periode zonder stroomvoorziening op pad wil, is het verstandiger om voor een zwaarder pakket te kiezen met meer vermogen qua zonnepanelen, een zwaardere accu en ook een sterkere omvormer, zodat je ook de koelkast en waterkoker met gemak via de omvormer en accu kan laten functioneren.
Klaar om jouw reis nog vrijer te maken?
Ben je benieuwd of zonnepanelen op jouw caravan een goede keuze zijn of heb je vragen over welke set-up het beste bij jouw reisstijl past? Laat een reactie achter of neem contact met ons op! Op onze website vind je meer tips en adviezen om jouw caravandromen waar te maken.
Volg ons ook op YouTube, facebook en Instagram voor inspirerende reisverhalen en praktische kampeertips. Samen maken we reizen met de caravan nóg leuker en makkelijker!
Warme groet,
Lianne & Rudolf
Caravan2live
Comments